
Het telefoon nummer van de GRV-Venlo is : 06 11 06 04 52
Welkom op de website van GRV Toegankelijk Venlo. Dit is de nieuwe naam van de Gehandicaptenraad Venlo.
GRV Toegankelijk Venlo zet zich in voor een inclusieve samenleving. Dat is een samenleving waar iedereen zo zelfstandig mogelijk kan meedoen.
Dat doen we door op te komen voor mensen met een functiebeperking en/of chronische ziekte in de Gemeente Venlo. We adviseren de gemeente Venlo op het gebied van toegankelijkheid en staan mensen bij met raad en daad.
Lees hieronder wat we nog meer doen:
Vacature voorzitter GRV-Venlo
Taakomschrijving Voorzitter
- Organiseren van vergaderingen
- Aansturen werkgroep voorzitters
- GRV-Venlo naar buiten toe te vertegenwoordigen en contacten te onderhouden
- Eindverantwoordelijk zijn voor het behartigen van de collectieve belangen van de doelgroep van de GRV-Venlo
Dit is een beknopte taakomschrijving. Voor een volledige taakomschrijving.
Neem contact op met GRV-Venlo.
Via E-mail : info@grv-venlo.nl of secretariaat@grv-venlo.nl
Of telefonisch : 06 11 06 04 52
De droom van Gehandicaptenraad over een drempelvrij Venlo is een voortdurende strijd tegen obstakels
Bestuursleden Paul Aerts, Henk van Lijpzigh en Peter Michels met zijn geleidehond Hjalmar op een punt waar de geleidestrook plots ophoudt© Laurens Eggen Venlo binnen twintig jaar drempelvrij maken bleek een utopie, maar de Gehandicaptenraad Venlo blijft zich inzetten voor een inclusief Venlo. „Er zit wel verbetering in. We voeren continu campagne.”
Als we op de Markt in Venlo koffie bestellen, merkt Henk van Lijpzigh direct op dat hij dit nooit doet; spontaan op het terras een kopje koffie of een biertje drinken. „Je komt bijna nergens binnen. En als je binnen bent, kun je niet naar de wc. Als ik nu moet plassen, moet ik hopen dat De Maaspoort open is. Anders is het dichtstbijzijnde invalidentoilet in de parkeergarage onder het Nolensplein. Dus nee, ik heb dit al afgesloten. Een openbaar invalidentoilet zou veel verschil maken.”
Waardering
Samen met Peter Michels vult Van Lijpzigh het voorzitterschap in van de Gehandicaptenraad Venlo (GRV). Ze proberen pandeigenaren, ondernemers en de horeca te bewegen hun gebouwen toegankelijk te maken. „In de gemeente wonen 15.000 mensen met een beperking. En voor een café of restaurant zijn het uiteindelijk ook 15.000 klanten”, zegt Michels. Van Lijpzigh vult aan: „Een van onze vrijwilligers kan nu niet op stap met haar vriendinnen omdat zij al weet dat ze bijna nergens binnen kan en niet naar de wc kan. Dat is toch niet hoe het hoort?” Penningmeester Paul Aerts: „Zeker als je jong bent, wil je geaccepteerd en gewaardeerd worden.”
Eerder zette de GRV de actie ‘Houd de lijn vrij’ op, een campagne om de geleidestrook in de binnenstad vrij te houden. „Soms staan er fietsen of reclameborden. Dat is lastig voor iemand die blind is zoals ik”, zegt Michels. Van Lijpzigh spreekt soms ondernemers daarop aan. „Dan worden ze eerst boos, maar als ik zeg dat ik daar als voorzitter van de Gehandicaptenraad moeite mee heb, komt er wel begrip.”
In de Vleesstraat wijst Van Lijpzigh enkele winkels aan: „Een kleine drempel kan ik wel hebben, maar voor een elektrische rolstoel wordt het al lastiger. Veel ingangen zijn de laatste jaren wel aangepakt maar het is daarna blijven liggen.”
Parkeerplekken
Vrijwilligers inventariseren knelpunten qua toegankelijkheid en bereikbaarheid. Er zijn genoeg punten die aandacht vragen, nog los van de toegankelijkheid van panden en de beschikbaarheid van een adequate wc. Op sommige plekken houdt de geleidestrook plots op. En volgens eigen inventarisatie voldoet zeventig procent van de invalidenparkeerplekken in de gemeente niet aan de norm. Michels: „Ze zijn niet breed en lang genoeg om er met een rolstoel in en uit te kunnen. In de praktijk is het vaak zo dat de gemeente een reguliere parkeerplaats aanwijst als invalidenparkeerplaats. Maar met alleen een bordje erbij, ben je er niet.”
Die vrijwilligers zijn steeds lastiger te vinden. Een belangrijke reden daarvoor is volgens Michels en Van Lijpzigh dat een informatiefolder over de GRV niet meer meegeleverd wordt met papieren van de wmo. „Daardoor bereiken we onze doelgroep veel minder. We kijken samen met de gemeente naar een oplossing hiervoor.”
Als het interview erop zit en de fotograaf klaar is, spoedt Van Lijpzigh zich naar zijn invalidenauto. „De koffie begint te werken dus nu moet ik maken dat ik thuiskom.”
Bron©dagblad delimburger
Huishoudelijke hulp via gemeente wordt voor rijkeren duurder
Mensen met een hoger inkomen krijgen over drie jaar geen goedkopere huishoudelijke hulp meer van de gemeente. Nu betaalt iedereen die bij de gemeente hulp in de huishouding vraagt een eigen bijdrage van 19 euro per maand in het kader van de zogenoemde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
In 2025 gaat dat veranderen: dan wordt de eigen bijdrage vanaf 30.000 euro inkomensafhankelijk, zo heeft het kabinet besloten. De eigen bijdrage kan oplopen tot maximaal 255 euro per maand.
Langer wachten
De Wmo is vooral bedoeld om mensen die hulp nodig hebben thuis te ondersteunen. In de praktijk zijn dat vaak ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen.
Sinds 2020 bestaat het vaste bedrag van 19 euro per maand voor iedereen die extra zorg nodig heeft en bij zijn stad of dorp huishoudelijke ondersteuning aanvraagt. Het gevolg was dat mensen met een hoger inkomen afscheid namen van hun duurdere particuliere hulp en kozen voor de goedkopere hulp via de gemeente.
Sindsdien behandelen gemeenten veel meer aanvragen voor huishoudelijke hulp. Mensen moeten daardoor langer wachten tot zo’n huishoudelijk hulp daadwerkelijk kan komen om bijvoorbeeld de badkamer schoon te maken, op te ruimen of om de was te doen.
Inflatie
Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt dat Wmo-hulp vooral bedoeld is voor kwetsbaren. “Het is niet bedoeld om de eigen particuliere hulp in te ruilen”, zegt hij.
Hij is niet bang dat mensen die meer moeten betalen na de aanpassing in de financiële problemen komen. Nu is de inflatie hoog en moeten veel Nederlanders veel geld betalen aan een hogere energierekening. “Het is vanaf 2025, dus het duurt nog wel even”, zegt Van Ooijen.
Bron: (c)NOS Nieuws
“Life won’t Wait”
Zie hieronder een zeer inspirerend interview uit het programma “Ongerweag” van L1 televisie van onze collega Gwen van (GRV-Jong) zie hieronder de link
Link naar het item Ongerweag Life won’t wait
Manifest #Iedereendoetmee
Ondertekening manifest #Iedereendoetmee
#iedereendoetmee
Videobron:(c)Loek Bolhaar
GRV Toegankelijk Venlo trekt regelmatig de gele kaart
Lees meer
Tekst gelekaart voorkant
Houd voor ons de stoep vrij.
Zou u rekening met ons kunnen houden.
Geef ons ook a.u.b. een beetje ruimte
Tekst gelekaart achterkant
Deze kaart wordt u aangeboden door:
GRV-Venlo (gehandicaptenraad Venlo)
met ondersteuning van FGL
www.grv-venlo.nl
Inclusief Venlo: veel gepraat, weinig concrete daden
Lees meer
Houd de lijn vrij-tegels in Venlo
Filmpje Houd de lijn vrij
Voor blinden en slechtzienden is het vaak een probleem; obstakels op de blindengeleidelijnen. Daarom start de gemeente, in samenwerking met de Venlose Gehandicaptenraad, een pilot met opvallende, blauwe straattegels. Vandaag zijn de eerste tegels, die weggebruikers oproepen om de geleidelijnen vrij te houden van obstakels, op 10 plekken in de binnenstad geplaatst. Samen met de Gehandicaptenraad heeft de gemeente de locaties bepaald: Vleesstraat, Parade, Keulse Poort en het NS Station Venlo.
De geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op de grond, die worden gebruikt door mensen met een visuele beperking om hun weg te vinden in de openbare ruimte. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op, met name in de drukke winkelstraten van de Venlose binnenstad.
“Nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van deze geleidelijnen, constateert wethouder Frans Schatorjé (Zorg, Welzijn & Onderwijs). “Daar gaan we iets aan doen, dat moet echt verbeteren. Met deze speciale tegels willen we de openbare ruimte in de binnenstad toegankelijker en veiliger maken voor mensen met een visuele beperking.”
In Venlo is eerder met stickers op de bestrating geprobeerd om het publiek te attenderen op het vrijhouden van de geleidelijnen. De stickers waren echter snel versleten. Vandaar dat Venlo nu kiest voor duurzame symbooltegels. Op deze zogenaamde ‘houd de lijn vrij-tegels’ staat een figuur die met zijn taststok over de lijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’.
De tegel wordt in meerdere Nederlandse gemeenten gebruikt en is samen met expertisepartijen ontwikkeld. Wanneer de ervaringen positief zijn, zullen de tegels na de pilotperiode ook in andere stadsdelen geïntroduceerd worden.
www.toegankelijkvenlo.nl
ZOEKEN NAAR GEBOUWEN
Hier krijgt u snel een beeld over de bereikbaarheid (kan ik er komen?), toegankelijkheid (kan ik erin?) en bruikbaarheid (kan ik er goed gebruik van maken?) van gebouwen met een publieksfunctie in de gemeente Venlo.
De gebouwen zijn onderzocht en beoordeeld door de werkgroep GTV van de gehandicaptenraad Venlo op negen aspecten:
- openbaar vervoer;
- parkeren;
- entree;
- doorgankelijkheid horizontaal;
- doorgankelijkheid verticaal;
- sanitair;
- voorzieningen voor blinden/slechtzienden;
- voorzieningen voor doven/slechthorenden;
- is gebouw rookvrij.
Deze aspecten worden ieder gewaardeerd met een aantal streepjes: 1, 2, 3 of 4, waarbij vier streepjes de hoogste waardering is.
Zoek rechts naar een gebouw of selecteer een gebouwcategorie; u krijgt dan per gebouw een snel overzicht. Klik voor meer gedetailleerde informatie op de adresnaam.
De lijst is nog lang niet volledig en nog niet alle gebouwen van de oude website zijn overgenomen. De komende tijd wordt hard gewerkt om ook die gebouwen over te zetten.
Mist u nog een gebouw, wilt u uw gebouw beoordeeld hebben, klopt de informatie niet of is deze onvolledig, dan stuur een e-mail naar de werkgroep GTV.
Laatste nieuws:
Werkgroepen GRV Toegankelijk Venlo:

Mensen met een beperking zijn voor sociale contacten vaak voor een deel afhankelijk van een computer. Wij hebben onze eigen digitale werkplaats waar we uw computer tegen een kleine vergoeding plus de eventuele kostprijs van de onderdelen repareren.

Onze vrijwilligers brengen beoordelen regelmatig de toegankelijkheid van openbare gebouwen en horeca in de gemeente Venlo. Op de pagina www.toegankelijkvenlo.nl kunt u een overzicht van deze gebouwen terugvinden met voor ieder gebouw een beschrijving.

De werkgroep Toegankelijk Vervoer zet zich in om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van het openbaar vervoer en het doelgroepenvervoer (Omnibuz) te verbeteren. De werkgroep adviseert de gemeente Venlo en is actief in de provinciale klankbordgroep.

Een overzicht van de gehandicapten parkeerplaatsen in de gemeente Venlo vindt u onder deze knop. Voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart is parkeren op deze plaatsen vanaf 1 maart 2017 gratis in de hele gemeente!

Bij onze helpdesk kunt u terecht met al uw vragen, klachten, suggesties of opmerkingen m.b.t. zorg, toegankelijkheid of uw beperking. Ook kunnen wij u de weg wijzen bij aanvragen van ondersteuning vanuit de WMO.
U kunt ons bereiken via de mail: info@grv-venlo.nl of telefoon: 06 – 3124 5465
Digitale Nieuwsbrief
GRV Toegankelijk Venlo maakt ongeveer 4 keer per jaar een digitale nieuwsbrief in de vorm van een PDF bestand dat gemakkelijk uitgeprint kan worden.
Deze nieuwsbrieven bevatten interessante en nuttige informatie voor iedereen die geïnteresseerd is toegankelijkheid en hulpmiddelen.
In dit menu kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrieven. Als u op de knop ‘inschrijven‘ klikt worden uw gegevens naar ons toegestuurd. U ontvangt daarna automatisch een mail waarin een snelkoppeling staat die u moet aanklikken om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u dat gedaan heeft is uw inschrijving definitief. Op die manier kan niemand u zonder toestemming toevoegen aan onze verzendlijst.
Heeft u vragen of interessante informatie voor in onze nieuwbrief. Neem dan contact op met nieuwsbrief@grv-venlo.nl
Onder aan iedere nieuwsbrief staat een koppeling waarmee u zich op ieder gewenst moment weer kunt uitschrijven.